WordPress honlapkészítés


A WordPress honlapkészítés forgatókönyve

Wordpress honlapkészítés

WordPress honlapkészítés
Kedvenc kirakósjátékom

Az elmúlt évek gyakorlata során óhatatlanul kialakult nálam a WordPress honlapkészítés forgatókönyve.

Ez a bejegyzés ennek a rövid összefoglalója. Az általam készített honlapoknál minden esetben ezek a legfontosabb mérföldkövek.

A lényegesebb kérdésekről a közeljövőben tervezek egy-egy részletesebb blogbejegyzést, jelenleg szorítkozzunk csak a WordPress honlapkészítés alaplépéseire…

WordPress honlapkészítés alapok:

1. lépés: Domain név és tárhely megvásárlása.

Ebben az esetben a Megrendelő megvásárolja a szükséges domain nevet (a honlapunk címe) és a honlaphoz szükséges tárhelyet. Ehhez természetesen segítséget biztosítunk. Ennek a Megrendelő szempontjából az az előnye, hogy a kezdetektől fogva a tulajdonát képezi a két tétel, azaz övé a honlap címe és a tárhely. Ennek van költségvonzata is, azaz évente / kétévente fix költségek jelentkeznek, ezek nagyságrendje öt-tízezer forint.

2. lépés: Adatbázis, és adatbázis felhasználó létrehozása, jogosultságok beállítása.

Ezek a WordPress honlapkészítés leginkább informatikai szakmai lépései, nem fecsérelném rájuk a szót, ha valakit érdekel, akkor a hozzászólásokban szívesen válaszolok.

3. lépés: Létrehozok néhány postafiókot, ami az adott domainnévhez kapcsolódik

, pl. info@sajáthonlap.hu, vagy/és  postmaster@sajáthonlap.hu, ezeket le is tesztelem. Ilyenkor szoktam beállítani egy olyan opciót, hogy “Másolat címzettje” – ez sok esetben kényelmes lehet, például egy meglévő, pl. gmail-es postafiók esetén.

4. lépés: Telepítem a WordPress tartalomkezelő rendszer legutolsó verzióját.

5. lépés: Néhány alapbeállítás következik: időzóna, moderálás, linkek szerkezete, stb… .

6. lépés: Bővítmények / Kiegészítők témakör (pluginek):

Akismet (link) bekapcsolása, aktiválása

Spamek ellen: az internet egy nagyon hasznos eszköz, de vannak sötét oldalai, mint ahogy a kalapáccsal is lehet dolgozni, vagy bántani valakit.

All in One SEO Pack plugin telepítése, beállítása

Keresőoptimalizáláshoz.

Google Analyticator telepítése, beállítása

A honlap látogatottságának méréséhez, elemzéséhez.

NextScripts: Social Networks Auto-Poster plugin telepítése, beállítása (ha szükséges).

Segítségével a honlapunkon megjelenő bejegyzéseket automatikusan meg lehet osztani a Facebook oldalunkon.

Trackable Social Share Icons plugin telepítése, beállítása

Az összes közösségi hálózat tetszésnyilvánítási lehetőségének beállítása (hogy a látogatók lájkolhassák az odalt).

Google XML Sitemaps plugin telepítése, beállítása (a látogatottsági statisztika érdekében)

A Google számára értelmezhető formában tartalmazza a honlap szerkezetét.

Better WP Security biztonsági plugin telepítése és beállítása

Az internet sötét oldala 2: a WordPress oldal biztonságát fokozza.

Contact form + captcha megoldás telepítése és beállítása

A honlap látogatói számára lehetővé teszi a biztonságos kapcsolatfelvétel lehetőségét.

WooCommerce

Webáruház kiegészítő telepítése, és beállítása – ha szükséges.

Automatizált Backup megoldás telepítése és beállítása

Az adatok biztonsági mentése: ennek segítségével a honlap lelke az adatbázis és a sablon állományok automatikusan továbbításra kerülnek a megadott postafiók(ok)ba).

WP Cache megoldás telepítése és beállítása

Az oldalletöltés gyorsítása érdekében.

A fenti hat lépésen minden esetben végigmegyek a WordPress honlapkészítés során. Ezek a lépések biztosítják azt a technikai alapot, ami nélkül nem beszélhetünk használható internetes megjelenésről.  Számtalan kiegészítő létezik a WordPress honlaphoz, ezért mindig az adott feladat dönti el, hogy miket kell ezen felül telepíteni, hogy a WordPress alapfunkcióit kiegészítsük. A WordPress honlapkészítés során a szükséges hozzáférésekről dokumentációt készítek (felhasználónevek és jelszavak), és ezt a telepítés végén a Megrendelőnek átadom.

Ezt követően a WordPress honlapkészítés leglátványosabb része következik: kiválasztjuk a megfelelő sablont (témát), és a honlap céljának megfelelően átalakítjuk (színek, betűtípusok, megjelenés). Amikor ezzel végeztünk, akkor a releváns tartalom feltöltése következik – ekkor töltjük fel élettel a kialakított honlapot. Ekkor már szinte teljesen hasonlít az elvárt végeredményre a honlapunk. Néhány „apróság” van már csak hátra: pl. a Social Networking kapcsolatok beállítása (FaceBook, Twitter, + egyéb közösségi hálózatok integrációja).

Ezt követően a WordPress honlapkészítésre a koronát azzal tesszük fel, ha a végeredményt ellenőrizzük (és javítjuk) a validator.w3.org oldal segítségével. Mindenképpen szükséges beállítani még a Google Analytics fiókot, és a Google Webmastereszközök szolgáltatást – mivel ezek ingyenesen elérhetőek, és a látogatottság méréséhez és elemzéséhez nagy segítséget nyújtanak. A WordPress honlapkészítés lezárásaképp készítek egy mentést az elkészült honlapról (adatbázis + sablon állományok), amit természetesen átadok a Megrendelőnek.

Ettől a ponttól kezdve a Megrendelő akár teljesen át is veheti saját honlapjának üzemeltetését (az én admin felhasználói profilom végleges törléséhez is kap tőlem leírást). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az igazi munka a honlappal még csak ezután kezdődik: hogy átalakítsuk vevőszerző gépezetté.

 

A WordPress honlapkészítés technikai része tehát a fenti menetrend alapján viszonylag gyorsan kivitelezhető: az időt nem ez szokta elvinni, hanem a honlap tervezés, a marketing koncepció kialakítása, és a szövegírás.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..